KÜLTÜR SANAT GÜNLERİ ŞEHRİNİZİ RENKLENDİRMEYE GELİYOR!

Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Malatya ve Mardin’de aşağıdaki tarihlerde kültür ve sanat haftalarını renklendirmek üzere fikrini bizimle paylaş! Senin de etkinliğin yer alsın istiyorsan bu yılki son çağrımız tam sana göre!

Gaziantep Kültür ve Sanat Günleri: 2-4 Şubat 2022

Diyarbakır Kültür ve Sanat Günleri: 2-8 Şubat 2022

Malatya Kültür ve Sanat Günleri: 9-12 Şubat 2022

Mardin Kültür ve Sanat Günleri: 6 & 12-14 Şubat 2022

Erzincan Kültür ve Sanat Günleri: 15-18 Şubat 2022

Hayalini gerçekleştirmek isteyen genç aktivist misin(iz) ya da bir STÖ belki bir sanatçı belki bir insiyatif? elele sanat performans etkinliklerinin üçüncü çağrısı, bu kez ÜÇ FARKLI TEMA ile sizlerle!

PEKİ, AYRINTILAR NELER?

1) Tema Seçimi

Bu çağrımız için üç farklı tema belirledik:

Ötekileştirme ve ayrımcılık

Kültür/sanat yoluyla savunuculuk ve aktivizm

Toplumsal hafıza

Üç farklı tema için üç ayrı başvuru yapabilirsiniz!

Eğer bu tema üzerinden başvurunuzu yapacaksanız, belirlediğiniz sanat alanı ve etkinlik fikrini bu tema çerçevesinde şekillendirmeniz beklenmektedir. 

Peki, ‘ötekileştirme ve ayrımcılık’ temasını biz nasıl ele aldık?

Grup kimliklerine dayalı tüm insan farklılıkları yelpazesinde ayrımcılığa ve kalıcı eşitsizliğe neden olan bir dizi dinamik, süreç ve yapıdır. Ötekileştirme; diyaloğu, hoşgörüyü, ifade özgürlüğünü engelleyerek çatışma ve şiddet ortamı yaratır. Birlikte yaşamaya yönelik isteksizlik, güvensizlik ve anlayışsızlık yaşanmasına neden olur. “Ötekileştirme” süreci ise başka bir kişinin veya bir grup insanın, kendine ait olmayan kişi veya grupların belirgin bir biçimde farklı olarak tasvir edilmesi veya kategorize edilmesidir. Ötekileştirilen kişiyle diyalog kurmaya istekli olmama durumu ise kutuplaşmaya neden olur. Kişilerin kendini güvende ve rahat hissedeceği kültür ve sanat çalışmaları, ötekileştirme ve ayrımcılığı azaltabilecek öneme sahip bütünleştirici bir araçtır. Sen de bütünleştiren renklerden biri olmak istersen bu çağrımıza vereceğin cevabı bekliyoruz!

Eğer bu tema üzerinden başvurunuzu yapacaksanız, belirlediğiniz sanat alanı ve etkinlik fikrini bu tema çerçevesinde şekillendirmeniz beklenmektedir. 

Peki, ‘kültür/sanat yoluyla savunuculuk ve aktivizm’ temasını biz nasıl ele aldık?

Hayatta hepimizin değiştirmeye çalıştığı bir şeyler var. Kısacası çözümünü aradığımız hem bireysel hem de toplumsal dertlerimiz var. Bunun için de kimimiz bir STK’ya üye oluyor, kimimiz yazıyor, çiziyor, söylüyor yani bir şekilde hepimiz yanlış gördüğümüz şeylere tepki veriyoruz. Toplumsal bir sorun üzerine yaptığımız o hararetli konuşmalar ve tartışmalar, farkında olmasak da üretme sürecinin ya da verdiğimiz tepkilerin içeriğinde ya da şeklinde hep sanat var, olmalı da. Çünkü sanat, savunuculuk ve aktivizme kattığı estetik boyutla çok daha geniş kitlelerin etkilenmesini sağlayabilir. Biz, insanlar sanatın açtığı alanda buluşup hep birlikte üretirse değişimin dalga dalga yayılacağını biliyoruz. Sen de bu rengarenk suda etkinlik fikrinle yeni bir dalga oluşturmak istersen, çağrımıza vereceğin cevabı bekliyoruz!

Eğer bu tema üzerinden başvurunuzu yapacaksanız, belirlediğiniz sanat alanı ve etkinlik fikrini bu tema çerçevesinde şekillendirmeniz beklenmektedir. 

Peki, ‘toplumsal hafıza’ temasını biz nasıl ele aldık?

İnsan toplumsal hafızaya bireysel hafızasındaki küçücük parçalarla katkı yapar. Birlikte sanat yoluyla renklendireceğimiz o küçücük parçalar sayesinde bütün, yani toplumsal hafıza bir gün rengarenk olacak ve herkes renklerin bir araya nasıl geldiğini hatırlayacak. Bu buluşmanın sonuçları hiçbir zaman unutulmayacak.

Böylece toplum, ötekileştirme ve ayrımcılık gibi kavramların üzerini çizerken, bu kavramlar renklerin altında görünmez, bilinmez, hatırlanmaz olacak.

Biliyoruz ki bugün elele kapsamında hep birlikte yaptıklarımız ve ortaya koyduğumuz değerler toplumsal hafızamızda öyle bir yer edecek ki belki de yüz yıl sonra bile, o an ihtiyaç duyulan değişimi tetikleyecek. Senin de toplumsal hafızamızı renklendirecek bir etkinlik fikrin varsa hep birlikte geleceği değiştirmeye ne dersin?

2) Sanat Alanı Seçimi

Yapacağınız her etkinlik başvurusu için daha önceki çağrımız için geçerli olan 9 farklı sanat alanından birini seçiyorsunuz ve seçtiğiniz tema çerçevesinde şekillendiriyorsunuz.

Şiir 

Müzik

Dans

Drama

Karikatür

Resim

Plastik Sanatlar

Sokak Gösterileri

Fotoğraf-Film

BAŞVURUNUZU YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELER?

Başvuru sahibinin kim olduğu fark etmeksizin (genç aktivist, sanatçı, inisiyatif ve/veya STÖ temsilcisi);

Mutlaka Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Malatya ve Mardin illerinden birinde yer alıyor olması, 

Etkinliğini yerelden 15-29 yaş aralığında olan 10 genç ile birlikte gerçekleştirmesi,

Etkinliğine en az 100 seyirciyi dahil etmesi, 

Etkinliğin kapsamını oluştururken etki ve sürdürülebilirliğini gözetmesi,

Etkinliğin kapsamını oluştururken toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmesi,

Etkinliğini il merkezi harici dokunulmamış/ az dokunulmuş ilçe, köy, mahalle vb. yerlerde düzenlemeye özen göstermesi,

Etkinliğin kapsamını tasarlarken yereldeki STÖ/genç aktivistler/sanatçılar ile iş birliği yapması,

Etkinliğin bütçesi tasarlanırken uygun bütçe kalemlerinin talep edilmesi,

Etkinliğin bütçesi tasarlanırken fiyat/fayda dengesini gözetmesi.

Not: Fiyat/fayda dengesi, başvuranın talep ettiği bütçenin karşılığında ne aldıklarını ve bunun etkinliğe göre makul olup olmadığını gösterir.

UNUTMAYIN! Temeldeki amacımız, farklı dil, inanç, etnik kökenden 15 – 29 yaş aralığındaki genç kadınlar ve genç erkekler arasında kültürler ve inançlararası diyaloğu güçlendirerek birlikte iyi yaşama yön vermek!

NASIL DEĞERLENDİRECEĞİZ?

Fikirleriniz, projemizin konsorsiyum üyeleri (GSM, TOBAV ve Uçan Süpürge Vakfı) tarafından belirlenen üç temsilciden oluşacak olan bir değerlendirme ekibi tarafından değerlendirilecektir.

Değerlendirme ekibi, yukarıda ifade ettiğimiz değerlendirme ölçütleri çerçevesinde teknik ve içerik olarak aşağıdaki tablo doğrultusunda değerlendirmelerini yapacaktır. Bu nedenle lütfen, başvuru formunu doldururken değerlendirme ölçütlerini göz önüne alarak açık, anlaşılır ve özenli bir dil kullandığınıza emin olun.

NE ZAMANA KADAR BAŞVURU YAPABİLİRİM?

Başvurularınızı 31 Aralık 2021 Cuma günü saat 17:00’a kadar gönderebilirsiniz. Değerlendirme sonuçları, e-mail yoluyla başvuru sahiplerine iletilecektir.

ETKİNLİK BÜTÇESİ NEDİR? HANGİ BÜTÇE KALEMLERİNİZİ KARŞILIYORUZ?

Etkinliğiniz için aşağıdaki kalemleri karşılayabiliyoruz:  

Sanat ve kültür için : Kreatör / Yazar / Tasarımcı / Danışman / Eğitmen

Alan kirası ve organizasyonu

Lojistik, ulaşım

Kostüm, ekipman ve seçtiğiniz sanat alanıyla ilgili diğer malzemeler

Etkinliklerinizi gerçekleştirirken kullanabileceğiniz mekanlar ve iş birliği yapabileceğiniz kişi ve/veya STÖ’ler ile ilgili bilgiye ya da yönlendirmeye ihtiyaç duyarsanız yerel etkinlik koordinatörlerimiz ile iletişime geçmenizi önemle rica ediyoruz.

Diyarbakır Yerel Etkinlik Koordinatörü: ciwan@elele.eu

Erzincan Yerel Etkinlik Koordinatörü: duygu@elele.eu

Gaziantep Yerel Etkinlik Koordinatörü: oznur@elele.eu

Malatya Yerel Etkinlik Koordinatörü: sercan@elele.eu

Mardin Yerel Etkinlik Koordinatörü: robin@elele.eu

FİKRİM SEÇİLİRSE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Fikriniz seçildiği takdirde izlenecek adımlar şu şekildedir:

  1. İlk olarak seçtiğiniz tema bağlamında etkinliğinizin içeriği üzerine bir ön çalışma yaparak kapsamı birlikte güçlendireceğiz. 
  2. Ardından ilin yerel etkinlik koordinatörü ve diğer proje ekibi üyeleri ile birlikte etkinliğin hayata geçirilmesi sürecini yönetiyor olacağız. 
  3. Etkinliğin tamamlanması ile birlikte, bir değerlendirme buluşması yaparak sizden sürece dair bir rapor sunmanızı rica edeceğiz. 

HEPSİ BU!

elele Diyalog Platformumuzu kültür ve sanat alanına ilgi duyan daha çok genç, sanatçı ve aktivistlerle renklendirmek için Sanat Performans Etkinlik fikirlerinizi heyecanla bekliyoruz…

Bu web sitesi, Avrupa Birliği finansal desteği ile üretilmiştir.
Bu web sitesinin içeriğinden yalnızca Gençlik Servisleri Merkezi Derneği liderliğindeki konsorsiyum sorumludur. 
İçerik hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

Avrupa Birliği Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.