
02 – 18 Şubat 2022 tarihleri arasında elele Kültür ve Sanat Günleri kapsamında Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Malatya ve Mardin’de düzenlediğimiz birbirinden renkli ve çeşitli performans sanatı etkinliklerimizi inceleyin!
Diyarbakır
SosyalSirk MiniFest
SosyalSirk MiniFest
SosyalSirk MiniFest etkinliği Fırat Akman’ın koordinasyonundaki on genç ile Deva Hamamı’nda düzenlendi. Bu etkinlikte aktif rol alan gençlerden her birinin farklı hassasiyetler, arka planlar ve kültürlere sahip olmasına özen gösterilmiştir. Yapılan etkinliklerle bu gençlerin ve katılımcıların Diyarbakır’da yaşanan toplumsal olaylar sonucunda uğradıkları ayrımcılığın olumsuz etkilerini azalmak, sanat yoluyla özgüvenlerini sağlamak ve kendilerini sosyal yaşantıda rahatça ifade edebilmelerine katkı sunmak amaçlandı. Deva Hamamı’nda yapılmasının nedeni ise buranın Diyarbakır’ın önemli hafıza mekanlarından biri olmasıdır.
Çok Dilli Rengarenk Umutlar Korosu
Çok Dilli Rengarenk Umutlar Korosu
Çok Dilli Rengarenk Umutlar Korosu etkinliği, Rengarenk Umutlar Derneği’nden Yeter Erel Tuna’nın koordinasyonundaki on genç ile Deva Hamamı’nda düzenlendi. Bu etkinlikte aktif rol alan gençlerden her birinin farklı hassasiyetler, arka planlar ve kültürlere sahip olmasına özen gösterilmiştir. Yapılan etkinliklerle bu gençlerin ve katılımcıların Diyarbakır’da yaşanan toplumsal olaylar sonucunda uğradıkları ayrımcılığın olumsuz etkilerini azalmak, sanat yoluyla özgüvenlerini sağlamak ve kendilerini sosyal yaşantıda rahatça ifade edebilmelerine katkı sunmak amaçlandı. Deva Hamamı’nda yapılmasının nedeni ise buranın Diyarbakır’ın önemli hafıza mekanlarından biri olmasıdır.
Ben De Bu Hikayeyi Duymuştum
Ben De Bu Hikayeyi Duymuştum
Bu etkinlik, Baran Güven’in koordinasyonu ve Mordem Sanat Derneği’nin ev sahipliği ile gerçekleştirildi. Etkinlikte gençlerin ‘Çirok’ adı verilen sözlü kültürel miras ve toplumsal hafızaya dair hikayeleri Türkçe, Kürtçe ve Zazaca dillerinde ne kadar hatırladıklarına, kültürün ne kadar yaşatıldığına dair hazırlanan bir video gösterimi yapıldı. Ardından katılımcılarda oluşturduğu duygu ve düşünceler, anlatılan hikayelerin hatırlanma düzeyi ile ilgili bir sohbet gerçekleştirildi.
Kendimiz Yaptık Kendimiz Oynadık
Kendimiz Yaptık Kendimiz Oynadık
Mordem Sanat Derneği’nden Barış ve Savaş Işık’ın koordinasyonuyla Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde gerçekleştirilen bu etkinliğe Kocaköy Çok Progrmlı Anadolu Lisesi’nde okuyan 100’e yakın genç katıldı. Gençler, çeşitli materyaller eşliğinde kendi belirledikleri ve maruz kaldıkları için rahatsız oldukları bir toplumsal sorun üzerinden kişilik kazandırdıkları kuklalar tasarladılar. Ardından hazırladıkları kuklaları şiirle/müzikle seslendirdiler.
Yaşama Değer Kat
Yaşama Değer Kat
Bu etkinlik, Mordem Sanat Derneği’nden Barış ve Savaş Işık’ın koordinasyonuyla özel gereksinimli gençlerin sanattan yararlanma ve sanata erişimine vurgu yapan bu etkinlik beş ayrı rehabilitasyon merkezinden gelen özel eğitim gören down sendromlu, fiziksel engelli ve otistik 143 çocuk ve gencin katılımıyla yapıldı. Etkinlikte “Çöpsüz ve Eşit Bir Dünya” temalı interaktif bir tiyatro oyun sergilenerek çevrenin önemi vurgulandı.
Erzincan
Mobil Fotoğrafçılık Sergisi
Mobil Fotoğrafçılık Sergisi
Genç Düşünce Enstitüsü adına Muratcan Işıldak tarafından Erzincan Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen bu etkinlikte, Erzincan’ın tarihsel ve kültürel yerlerinde akıllı cihazlar ile çekilen toplumsal hafıza temalı fotoğraflar sergilendi. Sergi sonrası bu çalışma bir kent hafıza raporu olarak hazırlandı.
Linol Baskı
Linol Baskı
Hatice Gencer tarafından Erzincan Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen bu etkinlik, on gencin linol kalıpları oyması ile başladı. Ardından katılımcılar oyulan linolleri kendi yorumlarını katarak boyadı ve herkes kendi çalışmalarını hazırladı. İnteraktif bir şekilde ilerleyen bu etkinlik 200’e yakın genç katılım sağladı. Etkinlik oldukça yoğun bir ilgi gördü.
Düşüncelerin Birleşmesi
Düşüncelerin Birleşmesi
Erkan Aydın tarafından Erzincan Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen bu etkinlikte, on genç tarafından yapılan resimler sergilendi. Ayrıca etkinlik alanında büyük bir tuvale yer verildi. Etkinliği ziyaret eden herkesin bu tuvale kendisine ait çizimler yapmasıyla günün sonunda ortak bir ürün ortaya kondu. Etkinliğe 200’ü aşkan genç ziyaret etti.
Halk Ozanları ve Şiirler
Halk Ozanları ve Şiirler
Çağla Esmer ve Numan Bayata tarafından Erzincan Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen bu etkinlikte, Erzincan halk ozanlarının şiirleri seslendirildi. Şiirler eşliğinde türküler söylendi ve öznel deneyimler paylaşıldı.
Karşılıklı Duygu
Karşılıklı Duygu
Erkan Aydın tarafından Erzincan Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen bu etkinlikte, on genç toplumda önyargı oluşturduğu düşünülen çeşitli kıyafetlerle sahneye çıktı. Ardından seyircilerin duygu ve düşünceleri alındı. Bu paylaşımlar üzerinden önyargılara dikkat çekildi. Bu yolla birlikte iyi yaşamı güçlendirmek ve önyargıları kırmak amaçlandı.
Gaziantep
9 Renk Sergisi
9 Renk Sergisi
Gülay Ataş tarafından gerçekleştirilen bu sergide ayrımcılık ve ötekileştirme temasına objeler üzerinden fotoğraf yoluyla dikkat çekildi. 100’ü aşkın genç tarafından ziyaret edilen bu sergiye dair görüşler, bir anket aracılığıyla alındı. Bu sayede ayrımcılık ve ötekileştirme temasına yönelik bir farkındalık oluşturuldu.
Sürpriz Drama
Sürpriz Drama
Bu etkinlik; Eda Kurt’un koordinasyonu, Taner Kayar’ın eğitmenliği ve Bir Başka Tiyatro’nun ev sahipliği ile gerçekleştirildi. Taner Kayar, katılımcıları kaynaştırmak amacıyla ritim çalışmaları ile etkinliğe başladı. Ardından ayrımcılık, ötekileştirme, hak temelli yaklaşım ve hak ihlali kavramlarının ne olduğu üzerinde duruldu, çeşitli aktarımlar yapıldı. Tanışma ve bilgi aktarımının tamamlanmasıyla katılımcılar hak ihlali şekilleri özelinde dört farklı gruba ayrıldı: engellilik, yaş, cinsiyet ve mültecilik. Her grup yarım saat süreyle kendi konusu özelinde tartışmalar yaptı ve sırayla her biri doğaçlama dramalar gerçekleştirdi. Gruplarda farklı uyruklardan katılımcıların olması nedeniyle yaşanan dil barajı yine dramanın ve beden dilinin gücü ile aşıldı. Etkinliğin sonunda her bir hak ihlali şekli için ortak mesajlar geliştirildi.
Başımdaki Dünya
Başımdaki Dünya
Yalçın Çiftçi tarafından hayata geçirilen bu sergi, dört gün boyunca Münif Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde sergilendi. Sergi, modern yaşamla beraber unutulmaya yüz tutmuş geleneksel etnik giyime dikkat çekmeyi, kadınların başındaki dünyadan (kofiden) neden vazgeçemediğini ve onunla nasıl bir bağ kurduğunu anlatmayı amaçladı. Çekilen fotoğraflar ile geleneksel olanın modern kadar önemli olduğunu vurgulayarak gençlerin kültür ve sanat yoluyla nasıl savunuculuk yapabileceğini öğrenmesine katkı sundu.
Bedenden Enstrümana
Bedenden Enstrümana
Bu etkinlik, Alper Mavi’nin koordinasyonu ve Bir Başka Tiyatro’nun ev sahipliği ile gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, farklı hassasiyetler, arka planlar ve kültürlere sahip on genç, çeşitli materyaller ile birlikte bir doğaçlama ritim çalışması ortaya çıkardı. Müziğin evrenselliği ve birleştirici gücü, tüm katılımcılara yansıtıldı.
Tango ve Sosyal Uyum
Tango ve Sosyal Uyum
Bu etkinlik, Alper Mavi’nin koordinasyonu ve Bir Başka Tiyatro’nun ev sahipliği ile 100e yakın katılımcıyla gerçekleştirdi. Farklı hassasiyetler, arka planlar ve kültürlere sahip on genç tango performansı sergiledi. Dans ile kurulan iletişimin bireyleri dil, cinsiyet, etnik köken gibi ayrımcılığa neden olan unsurlardan nasıl uzaklaştırdığı ve organik bir bağ kurmayı sağladığı tüm katılımcılara yansıtıldı.
Malatya
Hafızadaki Biçim
Hafızadaki Biçim
Barış Koçkan tarafından Darende’nin Balaban mahallesinde yer alan Balaban Çok Programlı Lisesi’nde gerçekleştirilen bu etkinlikle sanat erişimi zayıf olan gençlerle çalışıldı. Bu gençlerle birlikte nesli tükenen hayvanları anlatan bir belgesel izlendikten sonra duygu ve düşüncelerini seramik karolara yansıtmaları istendi. Seramik karolara nesli tükenen hayvanların sır üstü tekniği ile resimleri yapıdı. Ardından çalışmalarını tamamlayan gençlerle bir drama çalışması yapıldı. Drama ile “Bu canlıların neden nesilleri tükeniyor?” sorusuna dikkat çekilerek yanıt arandı. Boyanan seramikler fırınlandıktan sonra tüm eserler MalatyaPark AVM’de sergilendi. Sergi yoğun ilgi gördü.
+1
+1
Özlem Özdemir tarafından Yol Arkadaşlarım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden gerçekleştirilen bu etkinlikle sanat erişimi zayıf olduğu tespit edilen Down Sendromlu gençlerle çalışıldı. Bu gençlerle birlikte 30x30cm boyutlarındaki 15 adet beyaz fayans üzerine sır üstü tekniği ile daha soyut biçimlere gidilerek bireylerin renk ve biçim arayışlarını gözlemlemek amaçlanmıştır. Boyanan seramikler fırınlandıktan sonra tüm eserler MalatyaPark AVM’de sergilendi. Sergi yoğun ilgi gördü.
Bal
Bal
Yağmur Kevser Barutçu tarafından on genç ile düzenlenen bu etkinlikte, çapı 15 cm olan altıgen şeklindeki 150 adet ayna parçasına akrilik boya ile etnik motifler işlendi. Her bir katılımcının aynaya temas ederek kendisiyle yüzleştiği bu etkinlikte ortaya konan eserler, katılımcıların kendilerine özgü yorumlar katmasıyla ortaya çıktı. Tamamlanan eserler, Yeşilyurt Butik Otel’de sergilendi. Sergi yoğun ilgi gördü.
Tebessümün Renkleri
Tebessümün Renkleri
Beyza İnan tarafından MalatyaPark AVM’de düzenlenen bu etkinlikte katılımcılar eğitmen eşliğinde kendi karikatürlerini çizdiler. Yoğun ilgi gören bu etkinliğe katılan kişilere çizdikleri karikatürler hediye edildi.
Gençler Sinemada
Gençler Sinemada
Malatya Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (MAFSAD) adına Yılmaz Konuk tarafından düzenlenen bu etkinlikte sanat erişimi zayıf olan ve daha önce sinemaya gitmemiş gençler bir araya geldi. “İki Dil Bir Bavul” adlı sinema filmi izlendi. Ardından film üzerine bir sohbet gerçekleştirildi.
Mardin
Diller Arası Şiir Köprüsü
Diller Arası Şiir Köprüsü
Mezopotamya Kültür ve Sanat Derneği adına Sema Özel Ası tarafından gerçekleştirilen etkinlikte belirlenen on genç canlı müzik eşliğinde farklı dillerde (Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Süryanice, Arapça, Ermenice) şiirler seslendirdi. Etkinliğe oldukça yoğun bir ilgi gösterildi.
Gölgeli Skeçler
Gölgeli Skeçler
Tiyatral Mardin Topluluğu’ndan Metin Omuzlar ve Furkan Akalpoğlu’nun yazıp yönettiği “Gölgeli Skeçler” adlı tiyatro oyunu Artuklu Üniversitesi Rektörlük Salonunda sahnelendi. Yoğun ilginin olduğu bu oyunda farklı kültür ve inançlara dikkat çekilerek birlikte iyi yaşamın önemi vurgulandı.
Duvarlarım ve Hayallerim
Duvarlarım ve Hayallerim
Esra Bilem tarafından Mardin Fotoğraf ve Sanat Derneği (MFSD)’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu etkinlikte gençler duygu ve düşüncelerini, yansıtmak istedikleri toplumsal mesajları odada asılı olan kağıtlara aktardılar. Aktarılan bu resimler üç gün boyunca sergilendi. Etkinlik yoğun ilgi gördü.
Kentimin Renkleri
Kentimin Renkleri
Mardin Fotoğraf ve Sanat Derneği (MFSD) adına Latif Sakız tarafından gerçekleştirilen bu etkinlikte on gencin çektiği Mardin’in günlük yaşamı ve kültürünü anlatan fotoğraflar sergilendi. Gençler çektikleri fotoğraflara kente bakış açılarını yansıttı. Sergide her bir fotoğrafın hikayesi ve arkaplanı ele alındı.
Renkli Düşler
Renkli Düşler
Mardin Fotoğraf ve Sanat Derneği (MFSD) adına Latif Sakız tarafından gerçekleştirilen bu etkinlikte toz boya savaşı yapıldı ve renklenen halleriyle gençler karaoke çalışması gerçekleştirdiler.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği finansal desteği ile üretilmiştir.
Bu web sitesinin içeriğinden yalnızca Gençlik Servisleri Merkezi Derneği liderliğindeki konsorsiyum sorumludur.
İçerik hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.